Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 19 2017
Senaste Nytt

Stabiliserade oljepriser

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile
Publicerad av
Tommy Ekholm - 04 feb 2016

Råoljepriserna stabiliserades under torsdagens handel och steg marginellt, efter att ha klättrat ordentligt under onsdagseftermiddagen och kvällen, med stöd av en svagare dollar och förnyade spekulationer om ett möte bland stora oljeproducentländer.

"Oljepriserna stiger skarpt då dollar-index noterat den lägsta nivån på sju veckor. Venezuela meddelade även i går att sex Opec-medlemmar och två andra icke-medlemmar, Ryssland och Oman, är villiga att ställa upp vid ett extrainsatt möte för att diskutera produktionssänkningar", kommenterar Norne Securities på torsdagen.

Gårdagens lagerstatistik från USA visade större lagernivåer än vad API tidigare indikerat och vad analytikerna räknat med. Råoljelagren steg med 7,8 miljoner fat samtidigt som importen steg med 647.000 fat per dag under förra veckan.

Samtidigt rapporterades ökad efterfrågan och att USA:s inhemska oljeproduktion sjönk med 7.000 fat per dag, efter en nedgång på 14.000 veckan dessförinnan.

Venezuelas oljeminister Eulogio Del Pino uppgav i går att Irak, Algeriet, Nigeria, Ecuador, Iran och Venezuela skulle stå bakom ett möte samtidigt som även icke-medlemmarna Ryssland och Oman skulle delta.

"Saudiarabien är inte ett av de sex länder som planerar att närvara, vilket gör mötet ganska meningslöst", skriver Commerzbank i en kommentar.

"Iran har nyligen kommenterat att ett möte bara är meningsfullt om det resulterar i ett avtal om sänkt produktion, även om man inte är villig att delta i någon sådan sänkning själv. Vi är därför skeptiska till om något avtal kan nås", fortsätter Commerzbank.

En Opec-delegat kommenterade på torsdagen att Opec skulle behöva ett ramverk och närvaron av större producenter, som Saudiarabien, för att diskutera produktionsnivåerna med länder utanför oljekartellen.

Platts Analytics uppgav på torsdagen att Kinas efterfrågetillväxt avseende olja förväntas uppgå till 2,4 procent 2016, i linje med en lägre tillväxttakt för BNP. Det kan jämföras med en bedömd efterfrågeökning på 5,8 procent 2015 och en efterfrågetillväxt på 4,7 procent 2014.

Under eftermiddagen presenteras bland annat USA-statistik över varsel om uppsägningar, produktivitet, nya arbetssökande, konsumentförtroende samt industriorder.

(SIX News)