Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Siemens inviger Sveriges första 3D-verkstad

Foto: Siemens
Foto: Siemens
Publicerad av
Tommy Ekholm - 03 feb 2016

Siemens har invigt en ny verkstad för additiv tillverkning på sin anläggning i Finspång. Det är den första anläggningen i Sverige och även den första inom Siemens. Tekniken som används kallas för additiv tillverkning, allmänt känd som ”3D-printingt” och kommer att användas för utveckling, tillverkning och reparation av komponenter i metall för kraftindustrin. 

Den totala investeringen i den nya verkstaden är cirka 200 miljoner kronor.

 Maskinerna i den nya verkstaden kommer att användas till bland annat produktprototyper, tillverkning och reparationer av komponenter för Siemens industriella gasturbiner. Ett 20-tal anställda kommer att arbeta i verkstaden, från operatörer till ingenjörer.

– Med den här investeringen kan vi utveckla nya och förbättrade komponenter och utföra reparationer, till exempel brännarspetsar för att serva våra industriella gasturbiner, betydligt snabbare. Med hjälp av det här tillvägagångssättet, förkortar vi reparationstider från månader till veckor, säger Thorbjörn Fors, global affärsområdeschef för Distributed Generation på Siemens.

Additiv tillverkning möjliggör enligt Siemens upp till 90 procent minskade ledtider jämfört med konventionella metoder som till exempel gjutning och borrning. Precisionen i tillverkningen kan leda upp till tio gånger snabbare tillverknings- och reparationstider.