Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Oljepriset rusar uppåt

Foto: BHP Billiton
Foto: BHP Billiton
Publicerad av
Tommy Ekholm - 28 jan 2016

Världsmarknadspriset på råolja rusar uppåt. Ett terminskontrakt för leverans av Brentolja med leverans nästa månad lyfter med över 5 procent till drygt 35 dollar per fat, den högsta nivån på tre veckor.

Prislyftet kommer sedan Rysslands energiminister Aleksander Novak ställt sig öppen till diskussioner med företrädare för oljekartellen Opec om den pressade situationen på oljemarknaden.

Uttalandet har fått marknaden att börja spekulera i en uppgörelse mellan Moskva och Opec om framtida produktionsneddragningar.

Opecländer som Nigeria och Venezuela har länge efterlyst en liknande uppgörelse, men har då inte fått gehör vare sig hos ryssarna eller bland Opecs tungviktare, där Saudiarabien håller i trådarna.

Aabed al-Saadoun, en företrädare för Saudiarabiens oljedepartement, uppskattar det globala överutbudet av råolja till cirka två miljoner fat råolja per dag. Han säger att det kommer att ta lite tid att återfå balans mellan utbud och efterfrågan.

-Vi tror att marknaden kommer att nå balans under 2016 och att efterfrågan på energi i alla dess former kommer att fortsätta öka, sade han i samband med ett besök i Japan.

(TT-Reuters)