Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Fallande oljepris sänker Venezuelas ekonomi

Venezuelanska oljeföretaget PDV:s bensinstation i huvudstaden Caracas.
Venezuelanska oljeföretaget PDV:s bensinstation i huvudstaden Caracas.
Publicerad av
Markku Björkman - 21 jan 2016

Venezuela är synnerligen beroende av oljeexporten och prisfallet på olja har haft svåra följder. Landet hade redan tidigare trängd och kaotisk ekonomi. Den socialistiska regeringen i Venezuela har utlyst ett sextio dagar långt ekonomiskt undantagstillstånd.

Myndigheterna får speciella befogenheter att ta över privata företags tillgångar och reglera tillgången till valuta.

President Nicolás Maduro medgav inför nationalförsamlingen att tillståndet i Venezuelas ekonomi är katastrofalt. Under de första nio månaderna i fjol backade ekonomin med 4,5 procent, enligt centralbankens uppgifter på fredagen. Landet hade under den här perioden världens högsta inflation. Den var 141,5 procent på årsnivå.

Venezuela anses vara nära en statsbankrutt. Landet pressas av en skenande inflation som gör att många tvingas köa i flera timmar för att få tag i vissa varor till rimliga priser. Presidenten skyller problemen på USA:s skifferolja och de stora företagen och har förklarat ekonomiskt krig mot ”kapitalisterna i landet”. Regeringens kritiker menar däremot att landet skulle haft alla möjligheter att må bra om det gjort som andra råvaruberoende länder och sparat pengar under de goda åren.