Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Återhämtning i oljepriserna

Foto: Paul Lowry
Foto: Paul Lowry
Publicerad av
Tommy Ekholm - 19 jan 2016

Oljepriserna har återhämtat sig under tisdagens handel, efter kraftiga prisfall den senaste tiden. Bidragande till uppgångarna i dag var statistik från Kina som mildrat oron, vilket även höjt humöret och riskaptiten på de finansiella marknaderna.

"Även på oljemarknaden ser det ut att vara viss lättnad över att nyckeltalen från Kina inte var ännu svagare. Fokus kommer nu successivt att återgå mot de amerikanska lagertalen som denna vecka presenteras på torsdagseftermiddagen." Det skriver DNB Bank i en kommentar på tisdagen.

Enligt de senaste månadsrapporterna från Opec och IEA förväntas utbudet utanför Opec sjunka med 660.000 respektive 600.000 fat olja per dag i år.

"Det bör åtminstone ge något utrymme för Irans olja, givet att den globala efterfrågan på olja i år förväntas växa med 1,2 miljoner fat per dag", skriver Commerzbank i en kommentar.

De senaste dagarna har oljepriserna pressats tillbaka rejält, med anledning av Irans hävda sanktioner. FN:s atomenergiorgan IAEA meddelade på lördagen att Iran har uppfyllt sin del av kärnenergiavtalet som slöts i somras, vilket betyder att de internationella sanktionerna mot landet nu kommer att lyftas.

Iranska tjänstemän sade på söndagen att landet förbereder sig för att öka sin produktion med en halv miljon fat per dag, och att en del av den extra produktionen kan säljas direkt via existerande kontrakt med kunder i Kina och andra asiatiska länder.

I dagens rapport meddelade samtidigt IEA att man sänker efterfrågeprognosen för 2016 med 0,1 miljoner fat per dag till 95,7 miljoner fat per dag.

"Efter att ha uppnått väldigt hög tillväxt i mitten av förra året, återgår ökningen i den globala oljeefterfrågan till den långsiktiga trenden under 2016. Denna justering inleddes under det fjärde kvartalet 2015 - som förutsågs i de senaste rapporterna - med märkbara inbromsningar i Europa, Japan, USA och Kina", skrev IEA.

Exceptionellt milda temperaturer i december i Japan, USA och Europa tillsammans med svagare ekonomisk sentiment i Kina, Brasilien, Ryssland och andra råvaruberoende länder drog ned efterfrågan under det fjärde kvartalet. Även sänkta subventioner i Mellanöstern kommer att hämma de kortsiktiga efterfrågeutsikterna på kort sikt, kommenterade IEA.

Oljekartellen Opecs utbud av olja sjönk med 90.000 fat per dag under december samtidigt som utbudet utanför Opec föll med hela 650.000 fat per dag samma månad, enligt rapporten. Utbudet utanför Opec sjönk därmed i årstakt under december, vilket inte skett sedan september år 2012.

Kinas ekonomiska statistik under morgonen hamnade något under analytikernas prognoser men innebar ändå lättnad på marknaderna.

"Datan överlag målar en bild av stabilisering", kommenterade Danske Bank som inte anser att något pekar på en hårdlandning. BNP växte med 6,8 procent i årstakt under det fjärde kvartalet. För helåret var tillväxten 6,9 procent, vilket kan jämföras med regeringens mål på omkring 7 procent.

Bland övriga nyheter under tisdagen meddelade Kinas statliga oljebolag CNOOC att man räknar med lägre investeringsnivåer och sjunkande produktion under 2016. Investeringarna förväntas i år inte överstiga 60 miljarder yuan, vilket kan jämföras med målet på 80 miljarder för 2015.

Under eftermiddagen presenteras USA-statistik över NAHB:s husmarknadsindex. USA:s lagerstatistik från API presenteras på onsdagskvällen och den officiella motsvarigheten presenteras på torsdagseftermiddagen. Förskjutningen sker med anledning av helgdagen på måndagen.

(SIX News)