Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Försiktig optimism från Maskinentreprenörerna

Foto: Volvo CE
Foto: Volvo CE
Publicerad av
Tommy Ekholm - 18 jan 2016

Bransch- och arbetsgivarföreningen Maskinentreprenörerna har nu presenterat sin första konjunkturrapport. Rapporten andas en hel del optimism, även om beläggningsgraden visar att branschen i slutet av 2015 inte hade fyllda orderböcker.

Ett av flera delindex, som sammanvägs med andra till branschens så kallat MEKO-värde, visar efterfrågan på tjänster. Detta index är svagt positivt och indikerar en fortsatt god efterfrågan under 2016. Dock är den faktiska orderstocken i mars 2016 inte i nivå med samma period 2015.

Detta är Maskinentreprenörernas första konjunkturrapport. Rapporten, som är framtagen tillsammans med analysföretaget Industrifakta, kommer två gånger per år att presentera statistik om läget för landets maskinentreprenörer.

– Maskinentreprenörernas konjunkturrapport är en viktig indikator för samhället i stort, även utanför branschen, säger både Hampe Mobärg, vd för Maskinentreprenörerna och Magnus Johansson, projektledare på Industrifakta. Maskinentreprenörerna återfinns på en rad olika ställen i samhället. Allt från kommuner, till byggbranschen, industri och gruvor.

Konjunkturrapporten kommer att presenteras två gånger om året, i december och i juni.