Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 24 2017
Senaste Nytt

Svensk förundersökning mot Volkswagen

Publicerad av
Tommy Ekholm - 12 jan 2016

Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning mot Volkswagen i Sverige om bland annat grovt bedrägeri. Utöver grovt bedrägeri misstänks VW för brukande av osann urkund, grovt brott, enligt Åklagarmyndigheten.

Utredningen gäller fordon godkända i Tyskland som importerats till Sverige och som därefter ska ha godkänts av Transportstyrelsen.

"Dessa fordon har sedan sålts i Sverige. De fordon som omfattas förefaller kunna vara tillverkade under tiden 2009-2015", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Utredningen kommer enligt Åklagarmyndigheten även att avse förutsättningarna för att bötfälla Volkswagen. Den kommer att bedrivas i samråd med utländska myndigheter.

Enligt Åklagarmyndigheten har Volkswagen Group Svenska AB meddelat att bolaget kommer att samarbeta fullt ut i brottsutredningen.

Chefsåklagare Alf Johansson har under hösten hållit på med en så kallad förutredning, för att komma fram till om en formell förundersökning ska inledas.

-Det är ingen konkret detalj som har avgjort, det är snarare mängden av information som gjort att jag kommit fram till att det finns anledning att göra en undersökning även i Sverige, säger Alf Johansson till TT.

Han kommer nu att ta kontakt med såväl Volkswagen som myndigheter utomlands.

-Det pågår ju utredningar i en mängd länder, säger han.

(TT)