Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Oljepriserna tillbaka på rött

Foto: Paul Lowry
Foto: Paul Lowry
Publicerad av
Tommy Ekholm - 05 jan 2016

Oljepriserna har sjunkit tillbaka något på tisdagen. Detta efter att under gårdagskvällen ha vänt en inledningsvis stigande tendens i spåren av de uppblossade geopolitiska spänningarna mellan Iran och Saudiarabien.

De initiala uppgångarna kom då både Saudiarabien och Bahrain avbrutit de diplomatiska förbindelserna med Iran. Detta efter att Saudiarabiens ambassad i Teheran stormats av en folkmassa i kölvattnet av lördagens avrättningar av 47 terrordömda personer, däribland en shiamuslimsk religiös ledare.

Brent-oljan var som mest upp omkring 3 procent till strax under 39 dollar per fat, vilket emellertid inte höll i sig fram till stängning då oron för det existerande globala överutbudet trumfade utsikterna för eventuella produktionsstörningar i regionen.

"Bevisligen förväntar sig inte marknadsaktörerna att det kommer bli några störningar i produktionen. Vi betraktar denna hållning som för rofylld och anser att en viss riskpremie på oljepriset är berättigad", skriver Commerzbank, som tror att det även finns en risk för att krisen spiller över på andra länder i regionen.

Samtidigt leder den nuvarande utvecklingen till att det är än mindre troligt att någon uppgörelse nås inom oljekartellen Opec, enligt banken. Detta då Saudiarabien knappast kommer att skära ned på sin produktion för att lämna plats för Irans olja så snart sanktionerna har lyfts - vilket kan ske redan denna månad enligt det tyska utrikesdepartementet.

Iran har tidigare sagt att landet kan öka sin oljeproduktion med en halv miljon fat per dag så snart sanktionerna lyfts.

"Med andra ord så kan det existerande överutbudet till och med växa ytterligare i det korta perspektivet", avslutar Commerzbank.

Svaga inköpschefsindex från USA och Kina, världens två största oljekonsumenter, utgjorde också en nedåtpress på priserna under gårdagen.

I dag har det rapporterats att Saudiarabiens statliga oljebolag Saudi Aramco sänker oljepriserna för februari månad till kunder i nordvästra Europa, som erbjuds rabatter. Priserna höjs dock samtidigt för asiatiska kunder.

(SIX News)