Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Derome gör storinvestering

Foto: Deromegruppen
Foto: Deromegruppen
Publicerad av
Tommy Ekholm - 21 dec 2015

Derome märker av ett kraftigt ökat träbyggande i Sverige. Därför gör nu bolaget en storsatsning på industriell produktion. Bolagets satsning syftar till att gynna bostadsbyggande och erbjuda möjlighet till ett kostnadseffektivt boende.

För att kunna erbjuda byggmarknaden en mer kostnadseffektiv lösning för till exempel hyresrätter så har Derome nu fattat ett investeringsbeslut om 200 miljoner kronor för att starta upp en volymfabrik för industriellt byggande.

Derome bygger flervåningshus i trä och med en volymfabrik kommer man att kunna erbjuda lösningar med färdiga husmoduler. Dessa moduler byggs i fabrik och levereras färdiginredda för montering på plats.

– Vi tror starkt på den här satsningen. Det byggs mer i landet idag, men utmaningen är att nybyggda hyreslägenheter blir för dyra för de som inte är kapitalstarka. Genom att arbeta mer med industriellt byggande kan vi dra ned byggherrens kostnader och det gynnar i slutändan hyresgästen, säger Karl-Erik Andersson, koncernchef för Derome.

Deromes eget förvaltningsbolag har i dagarna beslutat att bygga 200 nya hyreslägenheter per år. – Med den nya volymfabriken kan vi erbjuda fler och billigare hyreslägenheter till våra hyresgäster, säger Karl-Erik Andersson. Nu gäller det att kommunerna kan erbjuda attraktiv mark till en rimlig peng, så att vi får möjlighet att verkställa.

Planen är att den nya fabriken ska ligga i Halland, var är ännu inte beslutat. – Vi utgår från att vi placerar den nya anläggningen i närheten av där vi idag redan är. Om det blir Varberg eller Kungsbacka beror på kommunernas möjligheter att erbjuda lämplig mark etablerade, säger Karl-Erik Andersson.

Den nya volymfabriken är ett av Deromes största investeringsbeslut hittills och fabriken beräknas ha en kapacitet på 600 enheter per år och skapa 100 nya arbetstillfällen.