Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 19 2017
Senaste Nytt

Vinstlyft för SCA

Foto: SCA
Foto: SCA
Publicerad av
Tommy Ekholm - 29 okt 2015

SCA redovisar en vinst före skatt på 3,2 miljarder kronor för tredje kvartalet i år. Det kan jämföras med vinsten på 2,8 miljarder kronor motsvarande period 2014.

I vinsten från i år ingår inte negativa engångsposter på 2,5 miljarder kronor. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2,7 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning.

Inklusive engångsposter blev vinsten 754 miljoner kronor, jämfört med en vinst på 2,7 miljarder ett år tidigare. Omsättningen ökade med 9 procent och uppgick till 29,1 miljarder kronor.

SCA planerar att stänga en tidningspappersmaskin vid Ortvikens pappersbruk i Sundsvall och gör en nedskrivning av värdet av anläggningen på 1,3 miljarder kronor. Dessutom genomförs effektiviseringsåtgärder vid kraftlinerbruken i Obbola och Munksund.

Stängningen, nedskrivningen och effektiviseringsåtgärderna innebär totala kostnader på cirka 1,4 miljarder kronor och leder till årliga kostnadsbesparingar på cirka 180 miljoner kronor med full effekt 2017, skriver SCA i ett pressmeddelande.

I samband med stängningen av pappersmaskinen kommer SCA att minska bemanningen med cirka 95 tjänster. Effektiviseringsåtgärderna vid bruken i Obbola och Munksund kommer att leda till att 30 tjänster försvinner.

(TT)