Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 19 2017
Senaste Nytt

Kazakstan ledande leverantör av uran till USA

Tortkuduk i Kazakstan är världens största uran gruva. Foto: Wikipedia Common/Tortkuduk Plant Administration
Tortkuduk i Kazakstan är världens största uran gruva. Foto: Wikipedia Common/Tortkuduk Plant Administration
Publicerad av
Markku Björkman - 06 okt 2015

Under 2014 blev Kazakstan ledande leverantör av uran till 100 amerikanska kärnkraftsreaktorer. Landet har levererat 54 000 ton eller 23 procent av de totalt 240 000 ton uran som 2014 inköptes av amerikanska reaktorägare och kraftverksoperatörer. Kvantiteten är nästan en fördubbling jämfört med året innan. Under tidigare var det Australien, Kanada och Ryssland, som dominerade när det gällde att förse USA med uran.

Enligt en marknadsundersökning från U.S. Energy Information Administration, minskade mängden av uran som inköptes inom USA med 65 procent under 2014 jämfört med året innan.

Utvinning av uran i Kazakstan startade 1948 och ekonomiska fynd hittades på många platser. Gruvdriften drog nytta av landets hårda bergsgrund.  Runt 50 uranfyndigheter är kända, i sex provinser.

En del av bränslet som används i finländska Olkiluoto härstammar också från Kazakstan. Det handlar om köp av naturligt uran. Uranet förs till en anrikningsanläggning där det naturliga uranets isotop U-235 anrikas från 0,72 procent till cirka 3–5 procent. Från anrikningsanläggningen förs det anrikade uranet till en kärnbränslefabrik där man stöper uranet i brickor som sedan ordnas i bränslestavar.