Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 19 2017
Senaste Nytt

VW fuskade med lastbilar

Foto: Flickr/RL GNZLZ
Foto: Flickr/RL GNZLZ
Publicerad av
Martin Stråmo - 25 sep 2015

Nya uppgifter visar nu att även små lastbilar ska ha utrustats med den förbjudna programvaran.

Beskedet kommer från Tysklands transportminister Alexander Dobrindt. Sedan tidigare har det bara varit känt att personbilar omfattats av skandalen. Det är fortfarande oklart vilket antal eller typ av lastbilar som nu berörs.

Avslöjandet sker samma dag som den tyska biljätten är tänkt att presentera en ersättare för sparkade chefen Martin Winterkorn, ett besked som dock kommit att dra ut på tiden.

I Norge ska samtidigt Ekobrottsmyndigheten undersöka om fuskande Volkswagen brutit mot norsk lag.

Erkänt fusk"Företaget har erkänt omfattande fusk. Vi vill nu utreda om något brott har begåtts i Norge och det här bedrägeriet har effekt på bilar som importerats", säger myndigheten i ett uttalande.

Det var i torsdags som det bekräftades att även bilar i Europa omfattades av det miljöfusk som ursprungligen avslöjades i USA. Det är dock fortfarande oklart om Norge, där VW sålt cirka 20 000 dieselbilar årligen, är drabbat. I Sverige är det Åklagarmyndigheten som skulle besluta om en liknande åtgärd. TT söker Åklagarmyndigheten i frågan.

Samtidigt väljer allt fler länder att vidta åtgärder. Frankrikes miljöminister Segolen Royal har meddelat att VW-bilar i Frankrike ska genomgå tester för att se om de utrustats med den förbjudna programvaran. Detsamma gäller Schweiz och i Italien ska 1 000 bilar undersökas, enligt landets transportminister.

Stort bötesbeloppI Sverige skulle det vara Transportstyrelsen som utför testet men då sådana redan genomförts är det i nuläget inte aktuellt med nya tester, enligt utredaren Per Öhlund.

VW har tidigare erkänt att totalt elva miljoner bilar ska omfattas av den programvara som gjort att man kan förbättra resultatet i utsläppstester. I USA har miljömyndigheter redan meddelat att företaget riskerar ett bötesbelopp på cirka 150 miljarder svenska kronor.

(SIX News)