Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 19 2017
Senaste Nytt

Även Porsche och Audi ska granskas

Foto: Porsche
Foto: Porsche
Publicerad av
Martin Stråmo - 23 sep 2015

Efter avslöjandet om Volkswagens avgasfusk utökar amerikanska myndigheter testerna och ska nu också granska utsläppen från prestigebilarna Audi A6 och Porsche Cayenne.

Det är Californa Air Resources Board (CARB) som beslutat att utöka testerna till att även omfatta de motorer som finns under huven på bland annat Audi A6 och Porsche Cayenne.

-Den tidigare granskningen gällde fyrcylindriga 2.0-litersmotorer. Nu ska vi börja titta på de sexcylindriga 3.0-liters dieselmotorerna, säger CARB:s informationscheg Stanley Young, till Reuters.

Brottsutredning inleddStämningarna mot Volkswagen haglar efter avslöjandet om företagets avgasfusk. Advokater i USA förbereder nu minst 25 fall av grupptalan mot Volkswagen. Samtidigt kommer uppgifter om att en brottsutredning inletts mot företaget. USA:s miljömyndighet EPA har sagt att Volkswagen riskerar straffavgifter på upp till 18 miljarder dollar för att ha manipulerat utsläppstester.

Men landets justitiedepartement ska nu också ha inlett en brottsutredning mot företaget, uppger en källa för nyhetsbyråerna AFP och Reuters. Enligt flera åklagare, som inte är kopplade till utredningen, är det troligt att utredningen utöver miljöbrott skulle kunna handla om bedrägeri och spridning av falska uppgifter.

Flera delstater ska utreda"Inget företag borde tillåtas att smita från våra miljölagar eller lova konsumenter produkter som är falska", säger New Yorks statsåklagare Eric Scheiderman i ett uttalande.

Han tilläger att åklagare i flera delstater nu planerar utredningar mot Volkswagen.

Samtidigt förbereder amerikanska advokater minst 25 fall av grupptalan mot företaget i samtliga delstater, där missnöjda kunder vill kompenseras för att ha köpt bilar som inte lever upp till vad som utlovats.

Volkswagen har avsatt 7,3 miljarder dollar för kostnader relaterade till skandalen. Det är fortfarande oklart om bilar med manipulerade utsläppssystem sålts i Sverige.

(TT)