Mötesplatsen för dig inom svensk industri, mar, 22 2019
Senaste Nytt

ABB sammanlänkar Norges och Tysklands kraftnät

Foto: ABB
Foto: ABB
Publicerad av
Martin Stråmo - 19 mar 2015

ABB har tagit hem en order värd 900 miljoner dollar (7,8 miljarder kronor) av ett konsortium bestående av Statnett, Tennet och banken KfW. I ordern ingår att utveckla och leverera kabel och HVDC-teknik för att sammanlänka Norges och Tysklands kraftnät. Länken blir Europas längsta HVDC-länk, 623 kilometer lång och kommer att tas i drift år 2020.

- Vi är glada att samarbeta med TenneT och Statnett i ytterligare ett viktigt projekt som kommer att stödja integrationen av den europeiska energimarknaden. Den smarta kombinationen av förnybar kraftgenerering till exempel sol och vind i Tyskland och vattenkraft i Norge, visar att vi tekniskt kan möjliggöra en hållbar grön energipolitik i hela Europa. Denna order understryker ABB:s tekniska ledarskap inom HVDC och är ytterligare en milstolpe i att återföra vår division Power Systems till långsiktig tillväxt och lönsamhet, säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer, i ett pressmeddelande.

Länen, som går under namnet NordLink, kommer att ha en överföringskapacitet på 1 400 megawatt, vilket är tillräckligt för att försörja 3,6 miljoner tyska hushåll. De två omriktarstationerna kommer vara gjorda för 525 kilovolt.

- Vi är väldigt glada över den här betydelsefulla ordern för ABB. Det är en av de största ordrarna någonsin för ABB i Sverige och befäster ABB som en världsledande leverantör av högtekniska lösningar för framtidens energisystem. NordLink-projektet innehåller både kablar från Karlskrona och HVDC-teknik från Ludvika och är också ytterligare ett steg mot ett hållbart samhälle med ökad användning av förnybara energikällor, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Annons