Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Hjullastare blev en effektiv snöröjare

Foto: Swecon
Foto: Swecon
Publicerad av
Joakim Sjöstedt - 03 mar 2015

Den tekniska lösningen fanns inte, men Marcus Jakobsson visste vad han ville ha: en Volvo L35G med ett oberoende hydrauluttag bak för att effektivisera snöröjningsjobbet. Uppdraget gick till Swecon.

Sedan 2003 driver Marcus Jakobsson i Romakloster företaget GSG Gotland. I somras blev han tillfrågad av Nybergs Entreprenad om han kunde åta sig en del av snöröjningen för Gotlandshem, närmare bestämt i Väskinde, Tingstäde och Slite. För det behövde Marcus en smidig och effektiv maskin. Problemet var att det inte fanns någon kompakthjullastare i standardutförande som uppfyllde Marcus krav. 

– Jag ville ha en maskin med en klaffskopa fram och sandsspridare bak, så att jag kan röja snö och sanda samtidigt, säger han i ett pressmeddelande. 

Säljaren Urban Gustafsson kopplade in Swecons Fredrik Askling, produktspecialist på eftermarknad. Genom att studera kopplingsschemat kom han fram till att en extra hydraulpump skulle kunna användas. Inte bara det, denna pump skulle kunna ställas för att försörja en egen krets till det bakre uttaget med steglös flödesreglering.

– Pumpen levereras i maskinen från fabrik och sedan gjordes ombyggnationen på vår verkstad för att få oberoende flöde bak och fram, säger Urban Gustafsson i ett pressmeddelande. Det här är ett bra och kostnadseffektivt alternativ till andra maskinlösningar, dessutom finns ju alla de fördelar som en Volvo hjullastare har.

Den extra hydraulpumpen levererar upp till cirka 40 liter i minuten och regleras steglöst från hytten. Med en enkel modifiering av Volvos kompakthjullastare blir alltså maskinen en effektiv och smidig redskapsbärare som kan använda två flödeskrävande hydrauliska redskap samtidigt utan att de påverkar varandra.

– Nu har jag en maskin som fungerar precis som jag vill i snöröjningen, säger Marcus. Och till våren kan jag koppla på en sopvals och samtidigt ha med en extra vattenbehållare på en pallgaffel som jag kopplar på det bakre BM-fästet.

Annons

Annons

Annons