Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 19 2017
Senaste Nytt

Industrivärdens ordförande kan lämna redan i vår

Foto: Industrivärden
Foto: Industrivärden
Publicerad av
Martin Stråmo - 22 jan 2015

Industrivärdens styrelseordförande Sverker Martin-Löf tvingas lämna samtliga sina styrelseuppdrag redan vid vårens bolagsstämmor och inte vid nästa års stämmor som tidigare meddelats. Martin-Löf har meddelat valberedningarna i de styrelser där han sitter att han inte ställer upp för omval. Vad som brukar kallas Industrivärdensfären kan därför "över en natt förändras i grunden".

Det "erfar" SvD Näringsliv och N360.se och hänvisar till källor, i en artikel på onsdagskvällen. Beskedet väntas bli officiellt "inom kort".

Martin-Löf är även styrelseordförande i SCA och i SSAB. I Handelsbanken och Ericsson är han vice ordförande och i Skanska styrelseledamot.

Samtidigt pekar omständigheterna enligt tidningen på att Industrivärdens vd Anders Nyrén kan väntas efterträda Martin-Löf som styrelseordförande i Industrivärden. Nyrén uppges själv ha sagt att det vore ett smickrande erbjudande.

Då väntas Nyrén få avgå som styrelseordförande i Handelsbanken. Därtill är Nyrén i dag dessutom styrelseordförande i Sandvik och styrelseledamot i Volvo.

Även Bengt Kjell har föreslagits av huvudägarna till ny ordförande i SSAB.

Uppgifterna följer SvD Näringslivs granskning av SCA och Industrivärdensfären. Senaste uppgifter tidningen publicerat var att Sverker Martin-Löfs son ska ha agerat rådgivare i två miljardaffärer som SCA gjort. Tidigare har det i tidningen bland annat handlat om Martin-Löfs utnyttjande av sfärbolagens affärsflyg och jakter i bolagens regi.

Nyrén rapporteras ha varit med och godkänt Martin-Löfs resor och anklagas själv för bland annat vissa resor med SCA:s plan.

(SIX News)