Mötesplatsen för dig inom svensk industri, aug, 17 2018
Senaste Nytt

LTU bakom nytt industrifilter

Aji Mathew biträdande professor vid Luleå tekniska universitet med sina  doktorander Peng Liu och Zoheb Karim med prototyper av nanofilter. Foto: LTU
Aji Mathew biträdande professor vid Luleå tekniska universitet med sina doktorander Peng Liu och Zoheb Karim med prototyper av nanofilter. Foto: LTU
Publicerad av
Martin Stråmo - 22 dec 2014

Forskare vid Luleå tekniska universitet har tagit fram prototyper av nanofilter med hög kapacitet för rening av miljöfarligt processvatten från industrier. Forskningen har nått ett genombrott och ska nu börja testas i några europeiska industrier. Forskningen har skett i samband med Imperial College i Storbritannien. Ett konsortium av forskningsinstitutet, universitet, företag och processindustrier, till största del finansierade av EU, står bakom satsningen.

- Det är filter av helt biobaserad nano cellulosa som ska användas för första gången i skarpt läge och testas inom en tryckindustri och vid kommunal vattenrening i Spanien. Det är många som vill vara med på det här och senast var det representanter för gruvindustrin som kontaktade mig och jag har till och med fått förfrågningar från en stor handelskedja i Storbritannien, säger Aji Mathew biträdande professor inom materialvetenskap vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

Ett tunt ytlager av nanocellulosa med hög filtreringskapacitet har fixerats på ett pappersark, för att sedan rullas ihop till fyra olika prototyper, kallade patroner. Större ark ska tillverkas nästa år, sedan placeras ett tiotal sådana i en filterlåda.

- Varje sådant här membran har olika slags ytor beroende på vilken slags förorening det handlar om, koppar, järn, silver, färgämnen, nitrater och liknande, säger Aji Mathew i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Annons