Mötesplatsen för dig inom svensk industri, feb, 20 2019
Senaste Nytt

Tysklands export faller mindre än väntat

Tyska börsen i Frankfurt am Main håller stilen. Exportsiffrorna är inte så dåliga som väntat. Foto: Matthias Brinken
Tyska börsen i Frankfurt am Main håller stilen. Exportsiffrorna är inte så dåliga som väntat. Foto: Matthias Brinken
Publicerad av
Markku Björkman - 09 dec 2014

Minskningen beräknas till 0,5 procent. Analytiker hade väntat en nedgång med 1,7 procent enligt Bloomberg News. Analytiker räknar, enligt Bloomberg News en vinst på 18,9 miljarder, euro för den tyska ekonomin.

Landets betalningsbalans visade ett överskott på 23,1 miljarder. euro i månaden mot ekonomernas prognos på 18 miljarder euro.

Efter sex månader i rad med negativ utveckling vände affärsklimatet i Tyskland i slutet av november till det bättre.

Ändå lär den tyska koalitionsregeringen inte ha precis stora framtida förväntningar. Förbundskansler Angela Merkel och hennes ministrar prognostiserar att Tyskland kommer att ha en real tillväxt på 1,3 procent varje år fram till och med 2018.

I november steg dock indexet till 104,7 poäng från 103,2 poäng i oktober, vilket är betydligt bättre än de förväntningar som ekonomer och analytiker som hade förberett sig för en oförändrad utveckling.

Tillverkningsindustrin ser måttligt mer positiv utveckling än vad som var fallet i oktober, medan grossistföretag har upplevt en markant vändning till det bättre i sin syn på det aktuella affärsklimatet.

Endast byggbranschen ser marginellt mer negativa om utsikterna för den närmaste framtiden, enligt IFO-institutet i München, vilket är inte ovanligt, eftersom annalkande vintern sällan skapar stor entusiasm i denna sektor.

Källa: Bloomberg News

Övers. Markku Björkman

Annons

Annons

Annons