Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jun, 18 2019
Senaste Nytt

Ja till Nevs rekonstruktion

Foto: Nevs
Foto: Nevs
Publicerad av
Henrik Ståhl - 29 aug 2014

Vänersborgs tingsrätt beviljar Nevs företagsrekonstruktion, enligt ett pressmeddelande från elbilstillverkaren.

Tingsrätten fattade det nya beslutet trots att beslutet i går att avslå den första ansökan ännu inte vunnit laga kraft.

Två chefsrådmän och en tingsfiskal sammanträdde sedan den förnyade och reviderade ansökan kommit in i morse och de beslutade att det inte förelåg några hinder för en prövning av den nya inlagan.

Efter några timmar kom de fram till slutsatsen att det "saknas skälig anledning att anta att syftet med företagsrekonstruktionen inte kan uppnås" och därför bifölls Nevs ansökan.

- Nu har vi fått den tid vi behöver för att kunna slutföra förhandlingarna med våra tilltänkta partners och det är vi nöjda över, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på Nevs.

Nevs har tidigare uppgett att man förhandlar med två stora globala fordonstillverkare både i fråga om delägarskap och tekniskt samarbete som kan hjälpa företagets ekonomi, men att förhandlingarna dragit ut på tiden.

Rekonstruktionen är enligt den skuldsatta biltillverkaren nödvändig för att företaget ska överleva. Den begäran som lämnades in i går avslogs av rätten, som ansåg att de finansiella lösningar Nevs presenterade var "vaga och helt odokumenterade". Företaget avsåg då att överklaga till hovrätten, men i stället lämnade man in en ny begäran.

Nevs har omkring 400 miljoner kronor i skulder till leverantörer och flera har vänt sig till Kronofogden för att få sina pengar. En rekonstruktion kan innebära att skulderna blir frysta till det att Nevs eventuellt nått ett avtal med sina förhandlingspartners.

Nevs huvudägare, National Modern Energy Holdings (NMEH) har hittills totalt investerat omkring 3,1 miljarder kronor i Nevs, och bolag i samma koncern har gjort investeringar i batterifabriker i Kina för kommande elbilar från Nevs.

Enligt den nya ansökan har NMEH lovat Nevs ett lån på 20 miljoner kronor, vilket tillsammans med lönegaranti skulle räcka för driften under de tre-fyra första veckorna.

- Det är fruktansvärt skönt, säger Stefan Larsson, klubbordförande för IF Metall på Nevs, efter att han nåtts av nyheten att företaget av tingsrätten beviljats rekonstruktion.

- Nu säkrar vi ju lönerna för våra medlemmar och företaget får mer tid att jobba på sin arbetsplan, säger han.

Till rekonstruktör utsågs, enligt Nevs förslag, advokat Lars Eric Gustafsson.

Borgenärssammanträdet äger rum i Vänersborg den 8 oktober.

(TT)

Annons

Annons

Annons