Mötesplatsen för dig inom svensk industri, nov, 25 2017
Senaste Nytt

Kraftig nedgång på bilmarknaden

Publicerad av
Redaktionen - 01 dec 2008

– Finanskrisen och den försvagade konjunkturen slår nu igenom med full kraft på bilmarknaden. Man får gå tillbaks till krisåret 1993 för att hitta en månad med större nedgång av personbilsregistreringarna. Politikernas förslag om förtida borttagande av olika stimulanser för miljöbilar har skapat förvirring och oro på marknaden och bidragit till nedgången, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

– Utvecklingen är mycket oroande och regeringen måste nu snabbt vidta åtgärder för att stimulera marknaden och dämpa den dramatiska nedgången inom den för svensk ekonomi och sysselsättning så viktiga fordonsbranschen. Ett exempel på en sådan åtgärd är att införa en särskild ”skrotmorot” för att få bort gamla bilar med dåliga miljö- och säkerhetsegenskaper från de svenska vägarna, säger Bertil Moldén.

Registreringarna av miljöbilar ökade under november med 7 procent och uppgick till 6 612. Miljöbilsandelen i november var 37,5 procent. Det kan jämföras med en andel på 22,3 procent i november förra året. Hittills i år ligger miljöbilsandelen på 33,1 procent jämfört med 17,0 procent samma period förra året.

- Miljöbilarna fortsätter att gå mot strömmen och ökade med 7 procent samtidigt som totalmarknaden minskade med 36 procent Det finns dock anledning att känna oro inför 2009 då flera miljöbilsstimulanser dras in i förtid. Det gäller slopad miljöbilspremie från 1 juli nästa år, slopad gratis boendeparkering i Stockholm och att miljöbilar som nyregistreras från årsskiftet skall betala trängselskatt. De indragna stimulanserna för miljöbilsköpare under 2009 är mycket olyckligt och införs i ett läge när bilmarknaden istället borde stimuleras, säger Bertil Moldén.

Annons