Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Lågtryck för nyföretagandet i juli

Graf: Bolagsverket
Graf: Bolagsverket
Publicerad av
Peter Höök - 02 aug 2013

Högtryck i vädret, men för nyföretagandet var det som vanligt lågtryck i juli månad. Trots en minskning med drygt fem procent hade månaden det tredje starkaste nyföretagandet de senaste 20 åren. Det visar statistik som Visma sammanställt från Bolagsverket.

I juli 2013 registrerades 3 363 nya företag. Det ska jämföras med 3 544 nya företag motsvarande månad förra året, en minskning med 5,1 procent.

Semestermånaden juli har genomgående den lägsta aktiviteten när det gäller nyföretagande. Fjolårsnoteringen var den högsta någonsin. Årets juliregistreringar hamnar på tredje plats i den jämförbara statistik som finns sedan 1994.

Räknat från årsskiftet ligger nedgången i nyföretagandet på 4,5 procent jämfört med förra året. Beskedliga minskningar tidigare månader och en kraftig ökning i april göra att årets utveckling följer fjolåret ganska tätt.

Bland de tre största kommunerna gick Malmö plus 10,3 procent och Göteborg plus 1,7 procent, medan Stockholms kommun hade en minskning med 11 procent. Stockholms län som helhet minskade med 9,1 procent, alltså nästan dubbelt så mycket som riket i sin helhet.

− Om detta skulle vara början på en trend är det ingen bra signal. Stockholms län är motorn i nyföretagandet och svarar för en tredjedel av allt nystartande i landet, säger Lars Fredell, pressansvarig hos Visma.

 

Norrbotten (minus 31,9 procent) och Jämtland (minus 25 procent) hade de största minskningarna under juli. Bättre gick det på Gotland, som hade ett plus på 50 procent och i Kalmar län med ett plus på 45,8 procent.

− Både Gotland och Kalmar län har uppenbarligen fått en större injektion än vanligt av turistnära nyföretagande i år, säger Lars Fredell.

Annons

Annons

Annons