Mötesplatsen för dig inom svensk industri, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Uppdaterade utsläppsrätter får stöd i EU-parlamentet

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile
Publicerad av
Christer Wiik - 04 jul 2013

EU-parlamentet gav nyligen positivt besked om en modifierad kompromiss som ska tvinga upp priserna på utsläppsrätter för koldioxid. Det skriver europaportalen.se.

Med röstsiffrorna 344 för, 311 mot och 46 som avstod beslutade EU-parlamentet att skjuta upp försäljningen av utsläppsrätter för högst 900 miljoner euro i syfte att pressa upp priset för att släppa ut koldioxid.

Syftet med utsläppshandel är att gynna företag som investerar i miljövänlig energi och göra det dyrare för dem som släpper ut koldioxid. Men priset på utsläppsrätterna har under de senaste åren sjunkit rejält: från toppen i april 2006 då det kostade 31 euro att släppa ut ett ton koldioxid till i dag då det kostar endast runt fyra euro.

Enligt europaportalen.se, så avvisade EU-parlamentet i mitten av april i år kommissionens ursprungsförslag att skjuta upp försäljningen. Frågan gick sedan tillbaka till parlamentets miljöutskott där en kompromiss arbetades fram som nu alltså får stöd av en knapp majoritet.

Efter sommaruppehållet kan EU-parlamentet, medlemsländerna och kommissionen inleda förhandlingar för att nå en gemensam ståndpunkt, skriver europaportalen.se.